Τι είναι η συσσώρευση προϊόντων στα μαλλιά σου και πώς τα επηρεάζει;

     Η συσσώρευση προϊόντων είναι μια σταδίακή συγκέντρωση των προϊοντων που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου. Γι'αυτό πολλές φορές δείχνουν άτονα και βαριά. Ακόμα κι όταν είναι φρεσκολουσμένα, θα εξακολουθούν να φαίνονται θαμπά και βρώμικα, χωρίς λάμψη. Επιπλέον, θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν ένα χτένισμα. Αυτό που συμβαίνει είναι, ότι το συσσωρευμένο προϊόν δεν επιτρέπει στην υγρασία, στα έλαια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά να διεισδύσουν στην τρίχα. Έτσι λοιπόν τα μαλλιά σου θα παραμείνουν ξηρά μέχρι να αφαιρέσεις το συσσωρευμένο προϊόν. Εάν επανηλλειμένως τα μαλλιά σου δείχνουν ξηρά ακόμα κι όταν τους έχεις κάνει μάσκα, πιθανόν τα μαλλιά σου ασφυκτυούν από τη συσσώρευση προϊόντων.



Αιτίες συσσώρευσης προϊόντων:
  • Μη πορώδεις τρίχες. Πρόκειτε για τρίχες οι ο οποίες δεν είναι απορροφητικές και δεν επιτρέπουν στα προϊόντα ενυδάτωσης, ούτε καν στο νερό να δυεισδύσουν εύκολα στο εσωτερικό τους. Αν έχεις αυτού του είδους τις τρίχες, τα προϊόντα που απλώνεις στα μαλλιά σου έχουν την τάση να μένουν στο εξωτερικό περίβλημα τις τρίχας πράγμα που οδηγεί στη συσσώρευση προϊόντων. Μία λύση είναι να χρησιμοποείς θερμότητα κάθε φορά που κάνεις μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης, ώστε να ανοίξουν τα λέπια της τρίχας και να διεισδύσει καλύτερα το προϊόν.
  • Αποτυχία στον καθαρισμό των μαλλιών σου από τα δίαφορα κατάλοιπα προϊόντων 
  • Η χρήση κεριού στα μαλλιά
  • Σιλικόνες: Υπάρχουν στα περισσότερα προϊόντα για μαλλιά. Είναι πολύ καλές στο να ξεμπλέκουν τα μαλλιά και να καλύπτουν την τρίχα δίνοντάς της μια απαλή αίσθηση και υγιή εμφάνιση. Ωστόσο, οι περισσότερες σιλικόνες δεν διαλύονται στο νερό και μπορούμε να τις απομακρύνουμε μόνο με καθαριστικούς παράγοντες, όπως Cocamidopropyl betaine, Sodium Lauryl Sulfate κτλ. Αν δεν θες να λούζεσαι συχνά με σαμπουάν που περιέχουν βαριά καθαριστικά και παρόλα αυτά χρησιμοποείς προϊόντα που περιέχουν σιλικόνες, τότε θα προκαλέσεις συσσώρευση προϊόντων (σιλικόνης) στα μαλλιά σου. Οι περισσότερς σιλικόνες έχουν την κατάληξη -cone. Σιλικόνες μη διαλυτές στο νερό: dimethicone, cyclomethicone, amodimethicone. Σιλικόνες διαλυτές στο νερο: Dimethicone CopolyolLauryl Methicone Copolyol 
  • Λούσιμο μόνο με conditioner (Co-washing), μέθοδος λουσίματος χωρίς σαμπουάν (no-poo method). Παρόλο που το λούσιμο μόνο με conditioner είναι απαλό για τα μαλλιά σου, μπορεί κι αυτό να οδηγήσει σε συσσώρευση προϊόντος. Οι καθαριστικοί παράγοντες που περιέχονται στα conditioner δεν αρκούν για να απομακρύνουν τις σιλικόνες και τα κατάλοιπα προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεις τις σιλικόνες που δεν διαλύονται στο νερό γιατί θα συσσωρευτούν στα μαλλιά σου.
  • Κατιονικά συστατικά: Είναι τα πιο κοινα ενυδατικά συστατικά στα περισσότερα conditioners. Υπάρχουν δύο είδη: Οι αλκυλαμίνες (alkyl amines) και τα αλκυλο-τεταρτοταγή άλατα του αμωνίου (alkyl-quaternized ammonium salts). Πέραν του ότι δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις σιλικόνες, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη συσσώρευση προΙόντος. Παρότι είναι διαλυτά στο νερό, τα τεταρτοταγή στοιχεία δεσμεύονται στην επιφάνεια της τρίχας και μπορούν να προκαλεύσουν και αυτά συσσώρευση προϊόντος. Οι αλκυλαμίνες δεν φαίνετα να έχουν κάποια ιδιαίτερα μειονεκτήματα κυρίως για τις κατσαρομάλλες. Παραδείγματα αλκυλο-τεταρτοταγών αλάτων του αμμωνίου είναι τα εξής: Behentrimonium methosulfate, Cetrimonium Chloride, Stearalkonium chlorideCetrimonium bromideBehentrimonium chloride. Παραδείγματα αλκυλαμινών είναι τα εξής: Stearamidopropyl dimethylamine (lactate, citrate, propionate), Isostearamidopropyl dimethylamineBehenamidopropyl dimethylamine. Απλώς, διάβασε τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιείς.
Πώς θα απομακρύνεις τα συσσωρευμένα προϊόντα από τα μαλλιά σου.
  1. Λούσου με ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό. Π.χ. To Pantene Pro-V για βαθύ καθαρισμό, Hair Repair Remedy 1, Wella Professionals Pure Σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό και βιολογικά προϊόντα Evolve - Πρωτεϊνικό Σαμπουάν για Βαθύ Καθαρισμό με βιολογικό σιτάρι & αμύγδαλο,     dr.Organic Tea Tree shampoo


  2. Μαγεiρική σόδα: Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στην ποσότητα του σαμπουάν που θα  χρησιμοποιήσεις και ανακάτεψε καλά το μείγμα με ένα κουτάλι. Μία εναλλακτική μέθοδος είναι να βρέξεις τα μαλλιά σου και να βάλεις 1 κουταλιά του γλυκού σόδα σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και να το ρίξεις στα μαλλιά σου. Ύστερα κάνε μασάζ στις ρίζες και λούσου κανονικά με το σαμπουάν σου. Να χρησιμοποιήσεις οπωσδήποτε conditioner με χαμηλό pH ή ένα ξέβγαλμα με 1 κουταλιά σούπας ξύδι σε ένα ποτήρι νερό, γιατί η σόδα έχει υψηλό pH και ξηραίνει την τρίχα. Τα μαλλιά σου έτσι, θα λάμπουν από καθαριότητα και θα έχεις απαλλαγεί από τα συσσωρευμένα προϊόντα.
  3. Ξύδι: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι ή ξύδι μηλίτη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης του ξυδιού ώστε να σε βοηθήσει στην εξάλειψη των συσσωρευμένων προϊόντων από τα μαλλιά σου. Μπορείς να το χρησιμοποιείς πριν λουστείς, με το σαμπουάν σου, αφού λουστείς ή μπορείς να λουστείς μόνο με αυτό.
  • Αν δεν χρησιμοποιείς σαμπουάν, βρέξε τα μαλλιά σου. Ρίξε μια κούπα ξύδι στα μαλλιά σου και στο δέρμα του κεφαλιού σου και κάνε απαλό μασάζ. Συνέχισε με conditioner για να μην νιώθεις ξηρό το δέρμα του κεφαλιού σου. Ξέπλυνε.
  • Αν το χρησιμοποιήσεις μετά το λούσιμο με σαμπουάν: Πρόσθεσε μία κούπα ξύδι σε 4 κούπες νερό και άσε το διάλυμα να κάτσει για μισή ώρα. Μετά το λούσιμο ρίξε το διάλυμα αυτό στα μαλλιά σου και ξέβγαλέ το με νερό. Συνέχισε κανονικά με το conditioner σου. 
  • Αν το ανακατέψεις με το σαμπουάν σου: βάλε τη συνηθισμένη ποσότητα σαμπουάν στην παλάμη σου και πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας ξύδι. Έπειτα, λούσου με αυτό το μείγμα. Επανέλαβε αυτή τη διαδικασία, όποτε νιώθεις τα μαλλιά σου βαριά. Κάθε 2-4 εβδομάδες.
  • Αν το χρησιμοποιήσεις πριν το λούσιμο με σαμπουάν, απλώς βρέξε τα μαλλιά σου στο ντους, και κάνε απαλό μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού σου με 1-2 κουταλιές τις σούπας ξύδι. Μετά, λούσου κανονικά με σαμπουάν και conditioner. 
Πως να αποφεύγεις τη συσσώρευση προϊόντων στα μαλλιά σου
  • Χρησιμοποίησε λιγότερα προϊόντα
  • Απέφυγε τις σιλικόνες που δεν διαλύονται στο νερό
  • Αν δεν μπορείς να τις αποφύγεις, να λούζεσαι τακτικά με σαμπουάν που περιέχουν ισχυρούς καυαριστικούς παράγοντες, γιατί μόνο αυτά τα συστατικά μπορούν να τις απομακρύνουν αποτελεσματικά.
  • Να απλώνεις καλά στα χέρια σου το προϊόν και ύστερα να το απλώνεις στα μαλλιά σου.

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση σε ευχαριστούμε. Σεέχω κάνει tag και θα χαρώ να δω τις απαντήσεις σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις