20 βήματα για να αποκτήσεις υγιή, μακρία μαλλιά (3)

7. ΚΟΤΣΙΔΕΣ / ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ

Σφιχτή κοτσίδα
 Ποτέ μην πιάνεις τα μαλλιά σου σε πολύ σφιχτές κοτσίδες. Αν κανεις πλεξούδες ή αλογουρές, να προσέχεις να μην ασκείς μεγάλη πίεση στα μαλλιά σου. Αν επανειλημμένως δένεις τα μαλλιά σου πολύ σφιχτά, θα καταλήξεις σε μερική τριχόπτωση, λόγω της καθημερινής πίεσης που ασκείται σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού σου. Αν τελικά, αποφασίσεις να διαβείς την γρήγορη οδό των εξτένσιονς, να ξέρεις ότι τα φυσικά σου μαλλιά θα έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, όταν τα αφαιρέσεις. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή καθώς τα μακραίνεις είναι τα "προστατευτικά χτενίσματα" (protective styles). Δες περισσότερα για τα προστατευτικά χτενίσματα εδώ!









8. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ετικέτα σαμπουάν
  Μάθε να αναγνωρίζεις τα συσταστικά που αναγράφονται στην συσκευασία του κάθε προϊόντος. Μόλις μάθεις να ξεχωρίζεις πώς τα φυσικά ή τα χημικά συστατικά επηρεάζουν τα μαλλιά σου, θα μπορείς να διαλέξεις αποτελεσματικά πλέον τα προϊόντα που είναι καλύτερα για τον τύπο μαλλιών σου. Για παράδειγμα, στα μαλλιά κάποιων ανθρώπων η σιλικόνη  μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα  (η οποία βρίσκεται στα περισσότερα προϊόντα επανόρθωσης και λείανσης), αν χρησιμοποείται για πολύ καιρό. Κάθε συστατικό που έχει κατάληξη "cone", είναι σιλικόνη και είναι καλό να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι σε αυτό.  (Δεν κατακρίνω τα προϊόντα που περιέχουν σιλικόνες, απλά αναφέρω ένα παράδειγμα. Συνήθως χρησιμοποιώ προϊόντα που περιέχουν σιλικόνη χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στα μαλλιά μου).

Κάτι που βοηθάει πάρα πολύ, είναι να χρησιμοποιείς στο τελευταίο ξέπλυμα, ξύδι διαλυμένο σε νερό. Η δοσολογία συνήθως είναι 1 κουταλία της σούπας ξύδι σε ένα ποτήρι νερό. Κάνει τα μαλλιά απίστευτα λαμπερά και είναι απολύτως απαραίτητο για την απομάκρυνση της βρωμιάς, αλλά και ολων αυτών των προϊόντων που έχουν συσσωρευτεί στα μαλλιά σου. Διαφορετικά, μπορείς να λούζεσαι με ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό, κάθε φορά που νιώθεις βαριά τα μαλλία σου και θέλεις να απαλλαγείς απο τα κατάλοιπα των προϊόντων styling. Ο βαθύς καθαρισμός είναι περισσότερο απαραίτητος σε όσες χρησιμοποιούν προϊόντα που περιόχουν σιλικόνη. Δες περισσότερα για την συσσώρευση προϊόντων στα μαλλιά εδώ!

Προϊόντα που θρέφουν τα μαλλιά σου με φυσικά συστατικά, είναι διαθέσιμα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, τα οποία υποστηρίζουν και online αγορές, και είναι άριστοι αντικαταστάτες των προϊόντων του κομμωτηρίου με τα βαριά χημικά. Όπως και να'χει, το σημαντικότερο όλων είναι να χρησιμοποιείς ότι σου ταιρίαζει καλύτερα, όχι απαραίτητα ότι επιβάλλει κάθε φορά η μόδα., ακόμα κι αν πρόκειται για το πιο φθηνό προϊόν που μπορείς να βρεις. Να έχεις κατά νου, ότι έσυ είσαι ξέρεις τι λειτουργεί καλύτερα για σένα και αυτό θα πρέπει να κάνεις. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις πολλά προϊόντα (κάτι που σίγουρα έχεις ήδη κάνει) ώσπου να βρείς εκείνο που ταιριάζει στα μαλλιά σου. Ενώ  καθημερινώς εισέρχονται στην αγορά καινούργια προιόντα που πράγματι μπορούν να τονώσουν τον θύλακα της τρίχας, να δυναμώσουν τα μαλλιά σου και να τα κάνουν λιγότερο ευαίσθητα (που σημαίνει λιγότερο σπάσιμο της τρίχας), να θυμάσαι ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να επανορθώσει μόνιμα τα κατεστραμμένα μαλλιά ότι κι αν αναγράφεται στις συσκευασίες. Δες πως να επιλέξεις το καλύτερο σαμπουάν εδω!



9. ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑ

Τουρμπάνι
Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τα μαλλιά σου, ειδικά όταν είναι βρεγμένα. Μην τα τρίβεις δυνατά με την πετσέτα, αλλά πίεσε την απαλά κατά μήκος των μαλλιών σου, ώστε να φύγουν τα πολλά νερα. Το μάζεμα των μαλλιών με την πετσέτα σε στυλ "τουρμπάνι" είναι επίσης μια καλή λύση. ΠΟΤΕ μην χτενίζεις τα μαλλιά σου όταν είναι βρεγμένα, γιατί είναι απίστευτα ευαίσθητα. Καλό θα είναι να αποφεύγεις να τα χτενίζεις πολύ συχνά, ακόμη κι όταν είναι στεγνά. Μια χτένα,όμως, με αραιά δόντια είναι η καλύτερη επιλογή, αν πρέπει οπωσδήποτε να τα χτενίσεις, όσο ακόμη είναι βρεγμένα.




10. ΧΤΕΝΕΣ / ΒΟΥΡΤΣΕΣ

Βούρτσα με φυσική τρίχα
Να είσαι προσεκτική με τον τρόπο που χτενίζεις τα μαλλιά σου. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς πάντα βούρτσες με φυσική τρίχα, που δεν θα προκαλέσουν ζημιά στα μαλλιά σου και επιπλέον θα μεταφέρουν προς τις άκρες, τα φυσικά σου έλαια, που παράγονται στις ρίζες. Δες περισσότερα για τις βούρτσες με φυσική τρίχα εδώ!

Χτένα με αραιά δόντια
Μια χτένα με αραιά δόντια είναι, επίσης, πολύ καλή για τα μαλλιά σου, όμως είναι σημαντικό να διαλέξεις μια χτένα με απαλές άκρες και όχι μυτερές. Χρησιμοποίησε την, όσο συχνά χρειάζεται, για να ξεμπερδεύεις τα μαλλιά σου κατά τη διάρκεια της μέρας. Χώρισε τα μαλλιά σου σε μικρές τούφες και ξεκίνα να χτενίζεις την κάθε τουφα, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να απαλλαγείς από κάθε κόμπο. Οι κόμποι είναι ότι χειρότερο για τα μαλλιά σου και καλό είναι να τους αποφεύγεις. Τους μικοσκοπικούς κόμπους που δεν μπορούν με τίποτα να λυθούν, θα πρέπει να τους κόβεις και οχι να τους τραβάς.

Επίσης, να αποφεύγεις το κρεπάρισμα. Καταστρέφει ακόμη και τα πιο υγιή μαλλιά σε σύντομο χρονικό διάστημα.


20 βήματα για να αποκτήσεις υγιή, μακριά μαλλιά (1)

20 βήματα για να αποκτήσεις υγιή μακριά μαλλιά (2)

20 βήματα για να αποκτήσεις υγιή μακριά μαλλιά (4)

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις