DOs and DON'Ts για μακριά μαλλιά!

Αν θες να μακρύνεις τα μαλλιά σου, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για νεκρά κύτταρα. Όσο κι αν προσπαθούν να σε πείσουν οι διάφορες διαφημίσεις σαμπουάν για το αντίθετο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως προϊόν που να διορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά.

Ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σου, οι άκρες σου θα έχουν μια συγκεκριμένη ηλικία (τα μαλλιά μακραίνουν 12 εκατοστά το χρόνο). Αν, για παράδειγμα, έχεις μαλλιά μέχρι τη μέση, τότε, οι άκρες σου θα είναι 6 χρονών. Αν έλουζες τα μαλλιά σου κάθε μέρα, οι άκρες σου θα έπρεπε να αντέξουν 2190 λουσίματα. Ενώ αν τα έλουζες 2 φορές την εβδομάδα, θα έπρεπε να αντέξουν 624 λουσίματα. Το ίδιο ισύει για το styling, το βούρτσισμα, κτλ.

Φυσικά, είναι αδύνατο να αποφύγεις κάθε είδους φθορά, αλλά μπορείς να την μειώσεις στο ελάχιστο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.



 


-Να χρησιμοποιείς χτένες χωρίς αιχμηρές άκρες (ραμμένες στο χέρι) ή ξύλινες βούρτσες

- Πάντα να χτενίζεις τα μαλλιά σου ξεκινώντας από τις άκρες προς τις ρίζες. Αν έχεις πολλούς κόμπους, χτενίσου πρώτα με μια χτένα με αραιά δόντια και υστερά με μια βούρτσα.

 - Θα συνιστούσα, η βούρτσα με φυσική τρίχα να χρησιμοποιείται σε ίσια μαλλιά μόνο. Μπορεί να βοηθήσει τα φυσικά έλαια, που παράγονται στις ρίζες των μαλλιών σου, να κατέβουν προς τις άκρες.

 Χτένισμα - Μην χρησιμοποιείς πλαστικές ή μεταλλικές βούρτσες ή χτένες με μυτερές άκρες.

- Ποτέ μην χτενίζεις τα μαλλιά σου με κατεύθυνση από τις ρίζες προς τις άκρες. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να συγκεντρώσεις όλους τους κόμπους μαζί.

 - Προσπάθησε να αποφεύγεις το χτένισμα/βούρτσισμα ενώ τα μαλλιά σου είναι ακόμα βρεγμένα. Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πολύ ευαίσθητα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψεις τα μαλλιά σου όσο είναι ακόμα υγρά (επειδή έχεις κατσαρά μαλλιά), να είσαι προσεκτική.
- Θεραπείες με έλαια (πχ. ελαιόλαδο) πριν το λούσιμο, είναι πολύ καλές για την υγεία των μαλλιών σου.
- Λούσου όσο λιγότερο συχνά μπορείς. Κάθε λούσιμο προκαλεί φθορά στα μαλλιά σου.

- Πάντα να ξεμπερδεύεις τα μαλλιά σου πριν τα λούσεις. Έτσι, θα είναι ευκολότερο να τα ξεμπερδέψεις μετά το λούσιμο, που σημαίνει, λιγότερη απώλεια μαλλιών. 

- Να χρησιμοποιείς το σαμπουάν σου αραιωμένο (λίγο σαμπουάν σε 1/2 λίτρο νερό)
- Άπλωσε σαμπουάν μόνο στις ρίζες σου και κοντίσιονερ μόνο στις άκρες.

- Εάν στο τελευταίο ξέπλυμα προσθέσεις χυμό λεμονιού ή ξύδι, θα δεις τα μαλλιά σου να λάμπουν, ειδικά αν στην περιοχή σου το νερό είναι σκληρό.


 Λούσιμο - Δώσε μεγάλη προσοχή στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείς. Προσπάθησε να αποφεύγεις τις σιλικόνες (όσα συστατικα καταλήγουν σε -cone π.χ. Dimethicone), ότι περιέχει αλκοόλ, γλυκερίνη καθώς και ισχυρά καθαριστικά (sls, als)

- Μην τρίβεις τα μαλλιά σου καθώς τα λούζεις.

- Μην τρίβεις τα μαλλιά σου με την πετσέτα!
- Να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς το πιστολάκι και να αφήνεις τα μαλλιά σου να στεγνώνουν φυσικά, όσο πιο συχνά μπορείς.

 - Άφηνε τα μαλλιά σου να στεγνώνουν φυσικά, αλλά αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις πιστολάκι, ρύθμισέ το να βγάζει κρύο αέρα.

- Τα ραβδάκια και οι πιρούνες για τα μαλλιά είναι ότι καλύτερο για τα μακριά μαλλιά (δεν προκαλούν σχέδον καθόλου φθορά)

- Πολύ καλά για τα μαλλιά είναι και τα βαμβακερά κοκκαλάκια.

-Να χρησιμοποιείς φουρκέτες που έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

- για τις μπαρέτες, υπάρχουν ειδικά επιθέματα σιλικόνης, ώστε να μειωθεί η φθορά στα μαλλιά.

 Styling  - Προσπάθησε να αποφύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες στα μαλλιά σου (σίδερο ισιώματος, ψαλίδι για μπούκλες, πιστολάκι). Θα προκαλέσεις ανεπανόρθωτη ζημιά στα μαλλάκια σου. Αν δεν μπορείς με τίποτα να αποχωριστείς το αγαπημένο σου σίδερο ισιώματος, μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς ποτέ σε βρεγμένα μαλλιά. Διαφορετικά θα "τηγανίσεις" τα μαλλιά σου! 
- Προσπάθησε να αποφεύγεις τα διάφορα προϊόντα styling για κράτημα ή όγκο (λακ, αφρός, ζελέ). Αυτα, έχουν θεαματικά αποτελέσματα, επειδη οι τρίχες κολλάνε μεταξύ τους και αν πας να χτενιστείς, το περιτρίχιο (εξωτερικό περίβλημα της τρίχας) θα καταστραφεί.

- Μην κρεπάρεις τα μαλλιά σου. Θα καταστρέψεις το περιτρίχιο των τριχών σου.

- Μην χρησιμοποιείς μεταλλικά αξεσουάρ για τα μαλλιά ή αξεσουάρ με μυτερές άκρες.
- Απέφυγε τις φουρκέτες ή να τις χρησιμοποιείς πολύ πρεοσεκτικά.
 - Αν θελήσεις να αλλάξεις το φυσικό σου χρώμα, προσπάθησε να χρησιμοποιείς φυσικές βαφές. Δοκίμασε φυσικά βότανα (π.χ. χέννα, ιντίγκο κτλ.). Δίνουν κόκκινο, καστανό και μαύρο χρώμα στα μαλλιά, αλλά δεν μπορούν να δώσουν ξανθό χρώμα στα μαλλιά σου.  Βαφές - Μην κάνεις ντεκαπάζ στα μαλλιά σου. Είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείς για να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου, είναι καταστροφική, γιατί αφαιρείς την μελανίνη τους.

- Το ίδιο ισχύει και για τις χημικές βαφές.

-Οι ημιμόνιμες βαφές δεν διεισδύουν στην τρίχα, αλλά περιέχουν χημικά στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.


 - Αν τα μαλλιά σου είναι τουλάχιστον μέχρι λίγο πιο κάτω από τους ώμους, μπορείς να δοκιμάσεις να καθαρίσεις τις άκρες μόνη σου (trimming).
- Μπορείς να ψάξεις τούφα-τούφα τα μαλλιά σου, κι όπου βρεις ψαλίδα να την κόψεις με το καλό σου ψαλίδι για κούρεμα.(search and destroy method)



 Τριμμάρισμα - Να αποφεύγεις τις κομμώτριες.. Συνήθως κόβουν πολύ περισσότερο μαλλί απ'όττ πραγματικά χρειάζεται, αφου οι μακρυμαλλούσες δεν είναι καλές πελάτισσες!!!
 - Να μην αφήνεις τα μαλλιά σου ελεύθερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλα να τα δένεις σε κότσους ή πλεξούδες.

- Να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή! Είναι η βάση για την ανάπτυξη υγιούς τρίχας.

- Μία μεταξένια ή σατέν μαξιλαροθήκη θα μειώσει την φθορά που προκαλείται στα μαλλιά σου όταν κοιμάσαι.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - Προστάτεψε τα μαλλιά σου από τον ήλιο. (φουλάρια, πλεξούδες, καπέλα)

- Προστάτεψε τα μαλλιά σου από το νερό της πισίνας και της θάλασσας. (βάλε κάποιο λάδι προστασίας στα μαλλιά σου και πιάστα πλεξούδα ή κότσο ή φόρεσε ένα σκούφο κολυμβητηρίου)

- Όταν τα μαλλιά σου μακρύνουν αρκετα, να προσέχεις τα κουμπιά, τα φερμουάρ, τα πόμολα και άλλα πολλά σημεία όπου μπορούν να πιαστούν τα μαλλιά σου. Και προσπάθησε να αποφεύγεις την φθορα που προκαλείται λόγω της τριβής μεταξύ της πλάτης σου και της καρέκλας που κάθεσαι. (μία λύση είναι να φέρνεις τα μαλλιά σου μπροστά).

Σχόλια

  1. Καημέρα σας..! Έχω μία απορία σχετικά με ένα συγκεκριμένο σημείο του άρθρου, είναι το παρακάτω: " - Θα συνιστούσα, η βούρτσα με φυσική τρίχα να χρησιμοποιείται σε ίσια μαλλιά μόνο. Μπορεί να βοηθήσει τα φυσικά έλαια, που παράγονται στις ρίζες των μαλλιών σου, να κατέβουν προς τις άκρες."

    Αυτό σημαίνει ότι για τα σγουρά-σπαστά μαλλιά, είναι ακατάλληλες οι βούρτσες με φυσική τρίχα; Σε μένα τυχαίνει να είναι τα δύο παραπάνω, είναι μακριά και πυκνά, με χονδρή τρίχα. Οπότε δεν έχω καταλάβει ποιά ακριβώς θα ήταν η κατάλληλη βούρτσα.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις