Επιλέγοντας το καλύτερο σαμπουάν!

Κατά τη γνώμη μου, το σαμπουάν σου, πρέπει να είναι το πιο σημαντικό προϊόν που έχεις. Κι αυτό επειδή ένα καλό σαμπουάν διατηρεί το δέρμα του κεφαλιού σου υγιές (που σημαίνει γρηγορότερη ανάπτυξη της τρίχας) και κάνει τα μαλλιά σου ευκολοχτένιστα. Από την άλλη πλευρά, ένα κακό σαμπουάν θα οδηγήσει σε πιο ξηρά μαλλιά, σε ερεθισμό του τριχωτου της κεφαλής και σε ανεξέλεγκτο φριζάρισμα. Χρειάζεσαι ένα καλό σαμπουάν στη ζωή σου!

Τα καλύτερα σαμπουάν πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Δεν περιέχουν sls, als ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική ξηρότητα και ο ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής.
• Περιέχουν κατιονικά συσταστικά, ώστε να εναδατώνονται τα μαλλιά σου, καθώς τα καθαρίζεις.
• Περιέχουν ρυθμιστές pH, οι οποίοι ισορροπούν το pH του σαμπουάν και αποτρέπουν τις φθορές στο εξωτερικό περίβλημα τις τρίχας.

Σαμπουάν χωρίς sls, als

Ίσως έχεις παρατηρήσει όλα αυτά τα σαμπουάν που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό και βροντοφωνάζουν με περηφάνεια ότι δεν περιέχουν sls. Μπορεί να ακούγεται σαν μια ακόμη κλασσική διαφημιστική καμπάνια, αλλά σε πληροφορώ ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αποφύγεις τα σαμπουάν με sls, als. Κάθε καθαριστικό προϊόν, είτε πρόκειται για σαμπουάν είτε για υγρό πίατων είτε για απορρυπαντικό περιέχει αυτές τις επιφανειοδραστικές ουσίες (surfactants, sls, als) Αυτές οι ουσίες, είναι τα συσταστικά τα οποία διαλύουν τα λίπη/έλαια σε οποιαδήποτε βρώμικη επιφάνεια. Για παράδειγμα, έχουμε μια κατσαρόλα γεμάτη λίπη και με λίγες μόνο σταγόνες υγρού πιάτων τα βλέπουμε να διαλύονται. Επιφανειοδραστικά συστατικά, όπως τα sodium lauryl sulfate και sodium laureth sulfate χρησημοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα του κεφαλιού και προκαλούν ξηρότητα στα μαλλιά.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα δεις θεαματικές αλλαγές στα μαλλιά σου αν χρησιμοποιήσεις ένα σαμπουάν χωρίς sls; Πιθανότατα, όχι. Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν σαμπουάν με sls γιατί μόνο αυτά υπάρχουν στα super-market. Ακόμη κι αν ένα σαμπουάν περιέχει sls, μπορεί να είναι έτσι φτιαγμένομ ώστε να περιποιείται τα μαλλιά σου. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε και τις εναλλακτικές λύσεις. Παρακάτω σας δίνω μια λίστα με απαλά καθαριστικά και μία με σκληρά καθαριστικά. Είναι κάποια από τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες τον σαμπουάν.

Απαλά καθαριστικά που θα πρέπει να προτιμάς:
• Sodium Cocoyl Isethionate
• Disodium Laureth Sulfosuccinate
• Sodium Lauryl Sulfoacetate
• Sodium Methyl Cocoyl Taurate

Σκληρά καθαριστικά που θα πρέπει να αποφεύγεις:
• Sodium Laureth Sulfate
• Sodium Lauryl Sulfate
• Ammonium Lauryl Sulfate
• Ammonium Laureth Sulfate
• Sodium Myreth Sulfate
• Saponified Oils
• Soap

Conditioners

Η ενυδάτωση είναι ο βασικότερος παράγοντας για να λάμπουν τα μαλλιά σου από υγεία. Θα πρέπει να τα ενυδατώνεις πριν τη χρήση σαμπουάν, μετά τη χρήση σαμπουάν, αλλά και πριν το styling. Κι αυτό επειδή τα σαμπουάν ναι μεν καθαρίζουν τα μαλλιά μας, όμως δεν τα ενυδατώνουν ταυτόχρονα. Κάποιοι τύποι μαλλιών, όπως τα κατσαρά μαλλιά, έχουν αρνητικά φορτία που προκαλόυν φριζάρισμα. Μπορείς να αποκτήσεις πιο απαλά και ευκολοχτένιστα μαλλιά, αν επιλέξεις ένα σαμπουάν που περιέχει θετικά φορτισμένα ενυδατικά συστατικά που ονομάζονται "κατιονικά" (cationics). Τα συστατικα που ανγράφονται στην παρακάτω λιστα, απλώνονται στα μαλλιά σου και παραμένουν στην τρίχα καθώς το σαμπουάν σου καθαρίζει τη βρωμιά. Τα κατιονικά συστατικά στο σαμπουάν, σου θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των ενυδατικών προϊόντων που χρησιμοποιείς (conditioner, leave-in, μάσκα).

Κατιονικά συστατικά (όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα):
• Amodimethicone
• Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
• Polyquaternium-7
• Polyquaternium-10
• Polyquaternium-11
• Polyquaternium-44
• Polyquaternium-47

Ρυθμιστές pH
Έχει το σαμπουάν σου ισορροπημένο pH; Πιθανόν ναι, αλλά παίζει αυτό κάποιο ρόλο; Η απάντηση είναι προφανώς, ναι! Το pH είναι εκέινο που μας δείχνει πότε ένα διάλυμα είναι όξινο (πχ. χυμός λεμονιού), βασικό (π.χ. νερό) ή αλκαλικό (σόδα διαλυμένη σε νερό). Τα διαλύματα με pH κάτω από 7 είναι όξινα ένω τα διαλύματα με pH πάνω απο 7 είναι αλκαλίκά. Το δέρμα και τα μαλλιά μας αποτελούνται από ένα είδος πρωτεϊνης, την κερατίνη και μπορουν να διατηρήσουν τη φυσική τους δύναμη όταν διατηρούνται σε όξινο pH ανάμεσα σε 4.5 και 6.5. Οι διάφορες εταιρίες παραγωγής σαμπουάν, δεν φτιάχνουν σαμπουάν με pH κάτω από 4.5, αλλά υπάρχουν πολλά σαμπουάν εκεί έξω με pH πάνω από 7. Όταν το σαμπουάν είναι αλκαλικό αντί για όξινο, το εξωτερικό περίβλημα της τρίχας θα ανοίξει υπερβολικά καθώς λούζεσαι. Όταν τελικά στεγνώσουν τα μαλλιά σου, θα έχεις αυτόν τον ανεπιθύμητο όγκο, που λέγεται φριζάρισμα. Τα σαμπουάν με ισορροπημένο pH  διατηρούν το περιτρίχιο (εξωτερικό περίβλημα/λέπια της τρίχας) κλειστό.

Τα περισσότερα σαμπουάν της αγοράς έχουν ισορροπημένο pH. Είναι πάγια τακτική των κατασκευαστών να προσθέτουν ρυθμιστές pH στα σαμπουάν. Αν θέλεις να μετρήσεις το pH του σαμπουάν σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις pH μετρικές ταινίες.

Dos and Don’ts για τα σαμπουάν

Do Ξεκίνα ρίχνοντας μπόλικο σκέτο, ζεστό νερό στα μαλλιά σου για περίπου 3 λεπτά. Έτσι θα άρχισουν να διαλύονται τα διάφορα κατάλοιπα προϊόντων κι επομένως θα χρειαστείς πολύ λιγότερο σαμπουάν.
Don’t Μην χτενίζεις τα μαλλιά σου ενώ λούζεσαι. Το τραβήγματα και τα τεντώματα δημιουργούν μεγάλη πίεση στα μαλλιά σού. Ξεμπέρδεψε τα, όταν έχεις απλώσει κοντίσιονερ.
Do Επέλεξε ένα σαμπουάν με απαλά καθαριστικά, χωρίς sls, als, αν λούζεσαι συχνά, είτε επειδή γυμνάζεσαι είτε επειδή έχεις πολύ λιπαρά μαλλιά.
Don’t Μην μαζεύεις τα μαλλιά σου προς τα πάνω όταν λούζεσαι. Άπλωσε το σαμπουαν στις ρίζες και κάνε απαλό μασαζ. Όταν ξεβγάλεις το σαμπουάν, αυτό θα κατέβει απο μόνο του προς τις άκρες! Don’t Μην υποτιμάς τις δυνατότητες ενός σαμπουάν καλής ποιότητας. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για ένα καλό προϊόν.
Do Να λούζεσαι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Η υγεία του τριχωτου της κεφαλής είναι ο βασικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη της τρίχας. Ένα υγιές τριχωτό είναι καθαρό, χωρίς άσπρες νιφάδες και δεν μας φαγουρίζει. Όπως το πρόσωπό μας!

Προτεινόμενα σαμπουάν

Τα παρακάτω σαμπουάν δεν περιέχουν sls και είναι ασφαλή για βαμμένα μαλλιά. Θα τα βρείτε σε online καταστήματα του εξωτερικού.

BARGAIN BUY - L'Oreal EverCreme Intense Nourishing Shampoo

Giovanni Colorflage Daily Color Defense Shampoo

Free Your Mane Sulfate Free Hydrating Shampoo

Carol’s Daughter Chocolat Smoothing Shampoo

CURLS Curliscious Curls Cleansing Cream


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις